Kuru Fasulye Yemeği 4 kişilik



Kuru fasulye yemeği
 Tariflerime kuru fasulye yemeği  ile başlamamın iki sebebi var. Biri mili yemeğimiz olarak kabul görmesi. İkincisi ise, özelllikle kış aylarında sokağa çıktığım zaman, sokağa yayılan kuru fasulye kokusunu duydummu kendimden geçmemdir.

Bloğumun ilk yazısında kuru fasulyenin sindiriminin zor olduğundan bahsetmiştim. Şimdi küçük bir uyarım olacak. Mideyi bastırsın diye, hemen yemekten sonra içilen çay ve sigara, sağlığa zararlıdır. Her ikisi de sindirim sistemine zarar verir. "İster zengin ol ister fukara, yemekten sonra yak bir sigara" deyip sigaraya  sarılırız.  Yemekten hemen sonra içilen tek bir  sigaranın, yemekten önce içilen on sigaraya eş değer olduğunu biliyor muydunuz. Bu kendi vucudumuza on kat zarar vermek demektir.

Ayrıca çay yaprağında bulunan "asidin", protein içerikli yemeklerin sindirimini zorlaştırıldığı, çaydaki "tanen" denilen maddenin de demir ile bağlanarak, demirin emilimini azalttığı ve  kansızlığa yol açtığı biliniyor. Zaten, kuru fasulye zor sindirildiği için , vücudu yorarken, çay ve sigara ile sindirimi  daha  da zor bir hale getirmek, doğru bir davranış olmayacaktır.

Yemekten kaç dakika sonra sigara ve çay içebiliriz derseniz: Araştırmalarıma göre, 20 dakika sonra sigaranın, bir saat sonra da çayın  içilmesi uygun olur.



KURU FASULYE YEMEĞİ




 Daha önce kuru fasulyeyi 6-8 saat  suda bekletip, 30 dk haşlayıp, sonra yemek yapıyordum. Bu kez 24 Saat suda beklettim. Sonra sıcak su koyup 30 dakika haşladım. Daha sonra kısık ateşte 1 saat pişirdim. Hiç dağılmadı, gaz yapmadı ve çabuk pişti. Çok daha lezzetli oldu.


kuru fasulye malzemeleri

Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 2 kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yem. kaş. domates salçası
  • kırmızı toz biber ve tuz ( ağız tadınıza göre)
  • zeytinyağı

Yapılışı:

Soğanları yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Salçamızı ve kırmızı toz biberimizi atıp bir kaç dakika daha karıştıralım. Sonra fasulyeleri ilave edip, üzerini az geçecek kadar sıcak su koyup, sarımsakları bütün atalım. Tuzunu ekleyip, 1 saat kadar  pişmeye bırakalım.
Afiyet olsun.
                                                                                                                                     ^-^
                                                                                                                                    18.02.2014
                                                                                                                                     

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuru Fasulye Hakkında Bilgi ve Öneriler

Mercimek Çorbası 4 Kişilik