Kuru Fasulye Hakkında Bilgi ve Öneriler

kuru fasülye bakliyat

KURU FASULYE

Kuru fasulye nasıl bir bitkidir?

Baklagiller familyasından olup, Anavatanı Güney Amerika'dır. Bilinen 200 çeşidi vardır. Yurdumuzda her yerde yetişir. Protein, karbonhidrat, madensel tuz ve mineral bakımdan zengindir. Lifli bol posalı kuru fasulye neredeyse kırmızı ete yakın oranda protein içerir. Sıfır kolestrole sahip desek yanlış olmaz. Yapısında nişasta selüloz ve yüksek oranda antioksidan bulunur. Yurdumuzda çok tüketilmesinin sebeblerin başında lezzetli olduğu kadar bol enerji vermesi gelir. 

Baklagiller yaş tüketildiğinde besin değeri düşüktür. Kurutulduklarında su oranı azalır, protein, karbonhidrat ve madensel tuzların miktarı artar. Saklama koşulları iyi değilse tohumlarında filizlenme olur. Bazı baklagiller özel kaplarda filizlendirilerek tüketilir.

Uzmanların önerisi baklagillerden haftada 3-4 kez tüketilmesidir. Yaş tüketildiğinde günlük porsiyon 100-125 gr, kuru tüketildiğinde 55-60 gr olmalıdır. Kuru fasulye önden mutlaka ıslatılmalıdır. En ideal ıslatma 24 saat olup, vaktiniz dar ise 8'e, daha dar ise 1'e indirebilirsiniz. Vaktim hiç yok deseniz bile mutlaka önden 15-20 dakika haşlamanız gerekir.

Kuru fasulye sindirimi zor bir besindir. İçindeki iki korbonhidratı vücut parçalayamaz. Bağırsakta bulunan faydalı bakteriler parçalama görevini üstlenir. Parçalanma esnasında korbondioksit, hidrojen, nitrojen, oksijen ve metan gazı ortaya çıkar. Aslında bu gazlar kokusuzdur. Kokuyu yapan bağırsaktaki bakterilerin çıkardığı sülfür gazıdır. Bu gazlar haliyle karında şişlik yapar. Aslında gazın çoğu hava yutmaktan ileri gelir. O halde gaz oluşumunu en aza indirmek için, hızlı yememeğe ve yemek yerken konuşmamaya dikkat etmek doğru olacaktır.

Gaz yapıcı ologosakkaritler ıslatma suyuna geçer. Islatma suyu ile kuru fasulye haşlanmaz. Haşlarken gaz yapan tripsin inhibitörü lektin suya geçeceği için haşlama suyudu yemek yapımında kullanılmaz. Haşlama ve yemek pişme esnasında oluşacak köpükleri alın. Bu köpüklerde müthiş gaz yapar.

Haşlama sırasında bir takim mineral ve vitamin kayıpları olur. İşte tam bu sırada sizin tercihiniz devreye girer. Ya gaza razı olup haşlama yapmassınız yada yada vitamin kaybını göz önüne alarak pişirirsiniz. Gaz oluşumunu önlemek için ıslatma ve haşlama sularını dökmenin dışında, kuru fasulye pişerken içine yarım yada bir çay kaşığı kimyon atabilirsiniz.

Çabuk pişmesi için 1 çay kaşığı korbonat kullanabilirsiniz. Fakat fasasulyedeki demirin değerini düşürdüğü gibi yemeğimiz B vitamini kaybına uğrar. Lezzetde de çok az farklılık oluştuğu için pek önerilmez. Bir Kesme şeker atarak fasulyenin rengine de canlılık katabilirsiniz.

Fasulyemizi daha lezzetli yapmak için ne yapabilirim derseniz onun için de şunları önerebilirim: 

  • Özellikle etli yapıyorsanız tereyağ kullanın.
  • 1 kgr fasulyeye 4-6 tane kuru soğan koyun.
  • Kırmızı toz biber ve biber salçası ekleyin.
  • Yemeğiniz piştikten sonra 15-20 dakika daha ısıtılmış fırında demlenerek pişmesini sağlayın. Pastırma ve sucuk koyarsanız bu aşamada koyun.
  • Fırınlama yapmadan yemek pişirecekseniz pastırma ve sucuğu son 15-20 dakikasında ilave edin.
  • Et kullanacaksanız önden haşlayıp yada kavurarak konulabilceği gibi, yemeği pişirme esnasındada ekleyebilirsin.
  • Karabiberi kekik ve nanede ekleyebilirsiniz.
  • Sıvı yağ kullanıyorsanız zeytin yağı tercih edin.
  • Kuru fasulye pişirirken daha sağlıklı olması açısından basınçlı tencere, lezzetinin artması için de bakır yada göveç tencere kullanılması daha uygun olur.

Kuru fasulye hangi tencerede ne kadar sürede pişer? 

Önden ıslatılmış ve az haşlanmış fasulyemiz düdüklüde 20-30 dakikada,tencerede 50-60 dakikada pişer.
Kuru fasulyenin pişme süresi cinslerine göre değişir. Bu yüzden pişerken ara ara kontrol edin dağılabilir, yada daha geç pişiyorsa sıcak su ilavesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Suyu sıcak ilave edelim. Soğuk su sertleştirebilir. Kuru fasulyemizin sertleşmesini önlemek için tuzunu, dağılmasını önlemek içinde salçasını yarı pişmiş haldeyken koymak daha doğru olur.
                                                                                                                              ^-^
                                                                                                                              16.02.2014

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mercimek Çorbası 4 Kişilik

Kuru Fasulye Yemeği 4 kişilik