Zeytinyağılı Sarma (Bol yeşilik ve bol baharatlı)












EGE USULÜ  ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI 4 KİŞİLİK


Bol malzemeli sarmayı, bir kezde böyle deneyin. ( Bu malzemeleri dolmalardada kullanıyorum) Tarifim sarmayı az ekşili sevenler içindir. Tatlı sevenler malzemelerin içinden sumağı  çıkarıp yerine 2 kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı çam fıstığı  koyabilir.Tencereye dizmeden önce dibini yaprakla döşeyebilirsiniz. Fakat ben size,  kalın  ve halka halka doranmış kuru soğan ile tencerenizin dibini  kaplamanızı önereceğim.
Bunun size  üç  faydası olur. Birincisi yemeğin lezzetine lezzet katar. İkincisi şayet unuturda dibini tutturursanız ,soğan yanığı yemeğin lezzetini bozmaz. Üçüncüsüde sarmalarınız yanıp zebil olmaz.
NOT: Salamura yaprak kullanıyorsanız önden 5-10 dakika kadar haşlayın.

Malzemeler:
  • 500 gr  Taze  yaprak
  • 2 Su bardağı pirinç
  • 2  İri soğan
  • 2 Yeşil biber
  • 2 Diş sarımsak
  • 2 Domates
  • 1 Yemek kaşığı  domates salçası
  • 1      "             "           biber            "
  • 1 Çay bardağı zeytin yağı  (İçi için)
  • 1   "          "            "          "      (pişirirken suyuna koymak için)
  • 1/2  Demet maydonoz
  • 1/2       "         dere otu
  • 1/2  Taze nane( Yerine kuru nanede olur).
  • 1/2 Dilimlenmiş limon
  • BAHARATLAR:Tüm baharatlardan orantılı koymalısınız. Hepsinden 1 tatlı kaşığı koymak yeterli olacaktır: Nane (taze nane koyduysanız buna gerek yok), karabiber, kimyon, kekik, fesleğen (veya reyhan), kırmızı acı pul biber,sumak, yeni bahar ve tuz.
Yapılışı:
Taze yaprakları ayıklayın. Sıcak suda 1-2 dakika haşlayıp sarartın. Pirinçleri iyice yıkayın ki piştiğinde yapış yapış olmasın.
Soğan  ve biberleri yemeklip doğrayıp ,pembeleşinceye  kadar yağda kavurun. Sarımsağı, domates ve biber salçasını da ilave edip bir kaç dakika daha kavurun. Domatesleri  katıp yumuşayıncaya kadar pişirin.  Pirincide koyup kavurmaya devam edin. 1/2  Su bardağı sıcak su koyun. Suyu çekene kadar karıştırın.  Altını kapatın.
Yeşillikleri ve baharatları içine atıp iyice harmanlayın. Soğuyuncaya kadar bekleyin. Bu arada sarma içi demlenmiş olur.
Tüm yapraklar sarıldıktan sonra tencereye dizelim. Limon dilimlerini  koyalım.  1 çay bardağı zeytin yağını  üzerinden gezdirelim. Tuzunu  serpip, üstüne  porselen tabak koyarak ağırlık yapalım. Üstünü geçecek kadar sıcak su koyup pişmeye bırakalım. Orta hararette çabuk pişeceğinden arar ara suyunu  çekip çekmediğini kontrol edin.                         3-6-2014   ^_^

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuru Fasulye Hakkında Bilgi ve Öneriler

Mercimek Çorbası 4 Kişilik

Kuru Fasulye Yemeği 4 kişilik