Çıtır Tavuk 4 Kişilik

    
Çıtır Tavuk Salata 4 Kişilik
              
            Türklerde salata kültürü ne zaman başlamış, merak ettiğim için,  internette araştırdım.  Orta Asya Türklerinin bilinen yemek kültürü, buğday unu  ile yoğrulmuş yağlı hamur işleri, süt, peynir,  yoğurt, at, koyun eti, közlemeler ve içki olarak kımız olduğunu öğrendim.

           Doğudan batıya göç eden Türklerin mutfağına, balık, sebze ve baharat girmiş. Osmanlı döneminde,   zenginleşen  yemek kültürümüze,  salata da  katılmışdır.

          Küçük kızımın sevdiği yemeklerin başında salata gelir. Ne zaman  kafeye otursak, biz tatlı ve içecek ısmarlarken, o tavuklu salata söyler. Bu değişmez menüsüdür .Her defasında salatataya verilen paraya acımış olmalı ki  "bundan sonra salatalarımı evde kendim yapcam"  dedi. Ve yaptıda. Nasıl mı oldu?  Tek kelimeyle mükemmel. Üstelik yarı parasına.  Şimdi onun araştırıp kendi zevkine göre uyarladığı tavuklu salata tarifini yazacağım.

          Yoğurtlu mayonezli sosu kullanmak istemiyorsanız, limon suyunun içine bir diş sarımsak ve 1 yemek kaşığı zeytin yağı ilave ederek bir kaç dakika bekledikten sonra salatanıza dökebilirsiniz veya zevkinize göre nar ekşisi kullanabilirsiniz.


  ÇITIR TAVUK SALATA 4 KİŞİLİK                                 


Çıtır Tavuk Salata 4 Kişilik

MALZEMELER

  • 100 grTtavuk eti (tercihen göğüs
  • 1  Yumurta
  • 3-4  kaşık kurutulmuş ufalanmış ekmek kırığ  
  • Tuz   
  • Yağ

SALATA 
  •  5-6  Tane marul yaprağı(tercihen göbek marul,yoksa kıvırcık iyi olur)
  • 2 Yemek kaşığı mısır
  • 1 Domates
  • 1 Küçük kırmızı soğan ( yoksa taze soğan oda yoksa kuru soğan)

SOS İÇİN:
  • 1 Diş sarımsak
  • 2 Yemek kaşığı yoğurt
  • 1      "             "      mayonez
  • 1  Tatlı           "      nane
  • Çay kaşığı ucuyla karabibe
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • Çay kaşığının ucuyla kırmızı toz biber

YAPILIŞI:

           Göğüs eti kalınsa  ortadan ikiye bölün. Bir parmak veya iki parmak kalınlığında şeritler kesin. Yumurta içine az tuz koyup  çırpın. Tavuk parçalarını önce yumurtaya sonra ekmek kırığına batırarak kızgın yağa atın. Bir dakika kadar kızgın yağda dursun sonra altını kısarak kızartın. Bir tabağa peçete koyun. Kızaran tavukları üstüne koyup yağını emmesini sağlayın.     
            Bu arada  marul yapraklarını iri iri ,soğanları hilal ay şeklinde, domatesleri keyfine göre doğrayın. Mısırı ilave ederek harmanlayın. Bir başka kaba tüm sos malzemelerini koyarak karıştırın. Marulumuzun üstüne tavuk parçalarını yerleştirin. Sosuda yanında servis yapın.
                                                                                                               ^-^
                                                                                                               03-03-2014

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuru Fasulye Hakkında Bilgi ve Öneriler

Mercimek Çorbası 4 Kişilik

Kuru Fasulye Yemeği 4 kişilik