M ERCİMEK ÇORBASI 4 KİŞİLİK Malzemeler: 1 Bardak kırmızı mercimek 1 Kuru soğan 1 Küçük havuç 1 " patetes 1 " biber 1 Yemek kaşığı domates salçası Tuz ve yağ Yapılışı: Kuru soğanı minik minik doğrayın. Yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı koyun, bir iki dakika karıştırın. 4 Bardak sıcak suyu, mercimeği , bir kaç parçaya bölünmüş patetes, havuç ve biberi, çorbaya ilave edin ( bütün de atabilirsiniz). Tuzunu atın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra blendırdan geçirin. Not: Sade bir çorba istiyorsanız, patetes, havuç ve biberi koymayabilirsiniz.
KURU FASULYE Kuru fasulye nasıl bir bitkidir? Baklagiller familyasından olup, Anavatanı Güney Amerika'dır. Bilinen 200 çeşidi vardır. Yurdumuzda her yerde yetişir. Protein, karbonhidrat, madensel tuz ve mineral bakımdan zengindir. Lifli bol posalı kuru fasulye neredeyse kırmızı ete yakın oranda protein içerir. Sıfır kolestrole sahip desek yanlış olmaz. Yapısında nişasta selüloz ve yüksek oranda antioksidan bulunur. Yurdumuzda çok tüketilmesinin sebeblerin başında lezzetli olduğu kadar bol enerji vermesi gelir. Baklagiller yaş tüketildiğinde besin değeri düşüktür. Kurutulduklarında su oranı azalır, protein, karbonhidrat ve madensel tuzların miktarı artar. Saklama koşulları iyi değilse tohumlarında filizlenme olur. Bazı baklagiller özel kaplarda filizlendirilerek tüketilir. Uzmanların önerisi baklagillerden haftada 3-4 kez tüketilmesidir. Yaş tüketildiğinde günlük porsiyon 100-125 gr, kuru tüketildiğinde 55-60 gr olmalıdır. Kuru fasulye önden mutlaka ıslatılmal...
Tariflerime kuru fasulye yemeği ile başlamamın iki sebebi var. Biri mili yemeğimiz olarak kabul görmesi. İkincisi ise, özelllikle kış aylarında sokağa çıktığım zaman, sokağa yayılan kuru fasulye kokusunu duydummu kendimden geçmemdir. Bloğumun ilk yazısında kuru fasulyenin sindiriminin zor olduğundan bahsetmiştim. Şimdi küçük bir uyarım olacak. Mideyi bastırsın diye, hemen yemekten sonra içilen çay ve sigara, sağlığa zararlıdır. Her ikisi de sindirim sistemine zarar verir. "İster zengin ol ister fukara, yemekten sonra yak bir sigara" deyip sigaraya sarılırız. Yemekten hemen sonra içilen tek bir sigaranın, yemekten önce içilen on sigaraya eş değer olduğunu biliyor muydunuz. Bu kendi vucudumuza on kat zarar vermek demektir. Ayrıca çay yaprağında bulunan "asidin", protein içerikli yemeklerin sindirimini zorlaştırıldığı, çaydaki "tanen" denilen maddenin de demir ile bağlanarak, demirin emilimini azalttığı ve kansızlığa yol açtığı biliniyor. Zat...
Yorumlar
Yorum Gönder